Soorten massages en verschillende massagetechnieken

Een korte omschrijving van de soorten massages en verschillende massagetechnieken

Meestal worden de soorten massages en verschillende massagetechnieken gecombineerd, afhankelijk van het doel van de massage.

Ontspanningsmassage
Een lichaamsmassage op de huid, waarbij een warme of koude massageolie met etherische oliën wordt gebruikt. De masseur behandelt verschillende spieren en spiergroepen, waardoor de doorbloeding van de weefsels verbetert, afvalstoffen worden afgevoerd en de stofwisseling van de spieren en de spierfunctie verbeteren. Het lichaam wordt zachtjes gekneed en zo ontladen van alle negatieve spanningen. Hierdoor is een totale ontspanning van het lichaam mogelijk.

Sportmassage
Sportmassage is bedoeld om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van lichamelijke inspanning, te verlichten en de soepelheid in de spieren terug te brengen. Omdat sommige activiteiten in ons dagelijks leven vaak dezelfde invloed op ons lichaam hebben als sporten, is deze vorm van massage ook voor niet-sporters zinvol. De afvalstoffen die zich in de spieren hebben opgehoopt veroorzaken pijn of kramp. Door de spieren intensief te masseren met behulp van verschillende massagetechnieken, wordt de stofwisseling positief beïnvloed en herstellen je spieren sneller. Daarbij zorgt een verwarmende massageolie ervoor dat de verkrampte spieren zich ontspannen.

Shiatsu
Het doel van de uit Japan afkomstige shiatsumassage is het opheffen van blokkades in het lichaam, waardoor de levensenergie weer vrij kan stromen. Letterlijk betekent het woord shiatsu ‘vingerdruk’. Met behulp van vooral de duimen, maar ook de gehele hand en soms zelfs ellebogen en knieën, drukt de masseur op acupressuurpunten en meridianen (energiebanen) en oefent op die wijze invloed uit op de gewrichten en spieren.

Klassieke massage
Klassieke massage is waarschijnlijk de oudste geneeskundige behandeling die we kennen. Het is een massagevorm waarin zowel westerse kennis van gezondheidszorg als de oosterse filosofie een belangrijke rol spelen. Door middel van verschillende massagetechnieken in combinatie met bindweefselmassage oefent de masseur invloed uit op de huid, de gewrichtskapsels en -banden, spieren en bloedvaten en betrekt hierbij de inwendige organen en het zenuwstelsel. Door de toegenomen doorbloeding wordt de opname van voedingsstoffen in de spieren bevorderd en geeft de massage een gevoel van welbevinden.

HotStone massage

Bij een goede HotStonemassage worden er stenen op het lichaam gelegd en er wordt gemasseerd met stenen. Dit kan op veel manieren gedaan worden, zowel zacht als stevig.  HotStone
De stenen verwarmen het lichaam plaatselijk. Het stimuleert processen en kan daarom ontgiften, genezen, ontspannen, bewust maken. Het veroorzaakt ook circulatie van vloeistoffen en transpiratie. Het gebruik van veel stenen verhoogt de lichaamstemperatuur, wat aangenaam en verwarmend kan zijn en bovengenoemde processen veroorzaakt. HotStones zijn een aanvulling op massagetechnieken en kunnen deze versterken.

Manuele lymfedrainage
Dit type massage beïnvloedt de lymfestroom, wat een zeer gunstige werking heeft op je hele lichaam. De masseur past speciale zachte aanrakingstechnieken toe om de lymfeklieren te stimuleren vocht en afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Doordat er een betere celstofwisseling plaatsvindt, ziet je huid er na de massage vitaler uit. Ook na een operatie geeft deze manier van masseren verlichting en bevordert het herstel.

Bindweefselmassage
In 1900 ontdekte de Engelse neuroloog Head dat een huid die met de onderliggende weefsels is verkleefd kan wijzen op een storing in je lichaam. Door deze verkleving te masseren maakt de masseur het onderhuidse bindweefsel weer los en beïnvloedt zo de inwendige organen, spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten. Bindweefselmassage wordt onder meer toegepast bij hoofd- en buikpijn, spierreuma en slapeloosheid. Ook op littekenweefsel en cellulite heeft de massage een positief effect.

Fore-arm massage
De massage wordt grotendeels gegeven met de onderarm (forearm) gecombineerd met diepe massage met de elleboog. Het masseren met de onderarm geeft een vol en compleet gevoel, terwijl massage met de elleboog vast zittende spieren bewerkt.

Traditionele Thaise Massage

Thaise massage bestaat al ruim 2500 jaar en is gebaseerd op het Ayurvedisce principe van het in balans brengen van de energie. Er wordt gebruik gemaakt van de energielijnen in het lichaam. Wanneer hier een blokkade zit, wordt de energie gestagneerd, verliest het lichaam de balans en wordt het lichaam kwetsbaar voor ziektes en blessures.

In de Thaise massage worden met name rekkingen en acupressuur gebruikt om de energiebanen te openen en het lichaam in staat te stellen zichzelf weer in balans te krijgen en te helen.

Het toepassen van drukpuntmassage tijdens het behandelen van de energiebanen, gecombineerd met lichte schuddingen, druk en yoga-achtige strekkingen van de spieren, zorgen voor ontspanning van de spieren en gewrichten waardoor de energie weer vrij kan doorstromen.

De massage wordt rustig en in een ontspannend ritme gegeven (Northern style). Er wordt gebruikt gemaakt van de onderarmen, ellebogen, handen, duimen, knieën en voeten om de massagete geven. Iedere massage wordt afgestemd op wat de cliënt wil en nodig heeft.

Tijdens de massage is het aan te raden dat u makkelijke, comfortabele kleding draagt zoals legging, joggingbroek of trainingsbroek met een hemdje of tshirt zodat er ruimte is voor de bewegingen.

Het internationale diploma, afgegeven door de Thaise regering garandeert de beheersing van deze specifieke massage. Deze uitgebreide basis is aangevuld met extra levels met scholing van specifieke toepassingen, extra acupressure, gebruik van massagetools en kruidenstempel massage waarbij de kruidenstempels vers gemaakt worden.

Internationaal diploma Thaise massage                                   Internationaal diploma Thaise massage