Massage bij kanker/ziekte

Iedere vorm van kanker heeft een enorme impact op zowel de patiënt als op zijn/haar omgeving. U komt vaak in een circus van onderzoeken  en behandelingen terecht en bent in eerste instantie vooral bezig met overleven.  Al tijdens dit vroege stadium kan massage verlichting bieden. Aanraking is een eerste levensbehoefte. Echter, juist dat aanraken is nu voornamelijk negatief: nare onderzoeken, pijnlijke behandelingen, kortom, de steunende, ontspannende en helende werking gaat verloren.  Massage, aangepast aan de situatie en uw behoefte, brengt u weer dat stukje menselijke warmte. Wellicht kan het u zelfs een moment bieden dat u zich even niet patiënt voelt.

Mocht u na een succescolle behandeling genezen en gaan revalideren, dan gaat uiteraard de meeste aandacht uit naar functieherstel en-/of pijnbestrijding. Maar het is beslist niet ondenkbaar dat u het vertrouwen in uw lichaam kwijt bent, of dat uw lichaam door de behandelingen is veranderd. Misschien wilt u wel helemaal niets met uw lichaam te maken hebben, het heeft u tenslotte zoveel ellende bezorgd. Dan is het ook belangrijk dat u weer in contact komt met dit “nieuwe” lijf. U moet er tenslotte wel mee verder. Door middel van massage kunt u op een vriendelijke manier weer een band opbouwen met uw lichaam, het leren accepteren. Ook kan het helpen om, al is het maar tijdelijk, zowel mentaal als fysiek te ontspannen. Dit kan de ruimte bieden om te verwerken wat u allemaal heeft moeten doorstaan. U ervaart uw lichaam weer even op een prettige manier en bouwt zodoende aan vertrouwen in uw lijf, uzelf, de toekomst.

Helaas loopt het ook wel anders. De behandeling slaat niet aan en u zult niet beter worden. Ook dan, of misschien júist dan, kan massage/aanraking u in ieder geval wat verlichting en hopelijk steun schenken. De tijdelijke ontspanning biedt u misschien net de ruimte om dit gegeven te accepteren.

Massage kan niet genezen. Wel kan massage bijdragen aan uw algehele welbevinden door zowel de fysieke als mentale aspecten. Massage kan vrijwel altijd toegepast worden. Een lichaamsmassage zal in geval van ziekte soms niet mogelijk zijn. Maar de positieve effecten van massage gelden ook voor bijvoorbeeld een handmassage, voetmassage of hoofdmassage. Ook bij ernstige pijnklachten en/of beperkingen kan er meestal wel een aangepaste massagebehandeling gevonden worden. Een massage kan ook in een (ziekenhuis)bed worden gegeven.

Voor partners, kinderen, ouders, familie en vrienden is (het omgaan met) de ziekte eveneens een belasting. Vaak willen zij maar al te graag een steentje bijdragen maar staan ze machteloos aan de zijlijn. Daarom is het ook mogelijk te kiezen voor een cursus zodat zíj een massage kunnen geven aan hun dierbare. Per situatie kan bekeken worden hoe de cursus vorm moet krijgen. Net zoals bij massages van een professionele masseur geldt hiervoor dat overleg heel belangrijk is.